4.9 van 5 sterren (gebaseerd op 141 reviews.)
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
product

Jurkjes wassen: zo doe je dat

Onbegrijpbare icoontjes op waslabels, moeilijke stoffen als wol en viscose en verkleurde jurkjes.. Wassen is niet altijd even gemakkelijk. Daarom geef ik je in deze blog tips om je jurkjes (en de rest van je kledingstukken) zo goed mogelijk te wassen. Met als bonus een compilatie van grappige waslabels.

 

Wat er op de labels staat

In het begin was ik zo’n leek dat ik de simpelste icoontjes op waslabels niet begreep. Toegegeven, de meest logische zaten snel genoeg in m’n hoofd, maar de icoontjes van “niet bleken”, “niet stomen” en “liggend drogen” hadden wat meer tijd nodig. Bovendien haalde ik de icoontjes van “niet stomen” en “niet in de droger” steeds door elkaar. Dankzij het feit dat ik de wasvoorschriften op de website ging publiceren, leerde ik ze snel genoeg. Inmiddels weet ik ze uit m’n hoofd, maar jij misschien nog niet 😉 Daarom vind je hieronder een overzichtje van de icoontjes die je tegen kunt komen op de labels in de jurkjes die MyDressCode verkoopt:

Icoontje Betekenis:
Normaal wasprogramma op 40 graden. Het getal geeft het aantal graden Celsius aan. Deze icoontjes hebben soms een enkele of dubbele horizontale streep aan de onderkant. Dit betekent dat het kledingstuk het beste een lichte behandeling (enkele streep) of wascyclus voor speciale fijne was (dubbele streep) kan gebruiken.
Handwas. Dit kledingstuk moet met de hand gewassen worden (maximaal op 40°C).
Dit kledingstuk kan niet gewassen worden, maar je kunt het (laten) stomen.
Dit kledingstuk kan in de droogtrommel, op een programma met lage temperatuur (licht programma). Als dit icoontje twee stipjes heeft, dan kun je het product op een normaal programma laten drogen in de droogtrommel.
Een kledingstuk met dit icoontje mag niet in de droogtrommel gedroogd worden, maar kun je het beste op een wasrek laten drogen.
Dit kledingstuk liggend laten drogen.
Dit product mag niet met bleekmiddel worden behandeld. Je mag dit jurkje alleen wassen met behulp van een mild wasmiddel voor gekleurde was. Als het getoonde kruisje niet aanwezig is, mag je het kledingstuk juist wel behandelen met chloor en zuurstof bleekmiddel.
Een kledingstuk met dit symbool (één stip in het strijkijzer) mag je lauw strijken en bij voorkeur zonder stoom. Staan er 2 stippen in, dan kun je het jurkje op een gemiddelde temperatuur strijken met stoom. Er zijn ook icoontjes met 3 stippen, dan kun je het product heet strijken en mag je ook stoom gebruiken. Een strijkijzer met een kruisje erdoor betekent uiteraard dat je het product niet mag strijken.
Dit symbool betekent dat er speciale instructies zijn voor het chemisch reinigen van dit kledingstuk. Een  “P” betekent officieel dat je het product eventueel mag reinigen met perchloorethyleen, koolwaterstof, R113 en R11 oplosmiddelen. Niet dat je dat van plan was natuurlijk 😊
Dit kledingstuk mag je niet chemisch reinigen of droog laten stomen. Dit betekent niet dat je het niet mag stomen met water. Als je een jurkje wilt stomen met water, kun je voor een temperatuur indicatie kijken naar het strijksymbool.

 

Jurkjes wassen van wol, zijde en viscose

Ik krijg veel opmerkingen en vragen over het wassen van jurkjes die gemaakt zijn van wol, zijde of 100% viscoseHieronder een samenvatting van de meest gebruikelijke en lastigste stoffen om te wassen.

Wol

Een wollen jurkje kun je het beste niet te vaak wassen. Het jurkje buiten laten luchten is meestal al voldoende. Handwassen heeft altijd de voorkeur bij wollen kledingstukken. Hierdoor verminder je namelijk de kans op uitrekken (andere kledingstukken met haakjes, klittenband of ritsen die blijven hangen). Gebruik altijd koud of lauwwarm water en een speciaal wolwasmiddel (geen wasverzachter!) om je wollen jurkje te wassen. Je kunt ook ossengalzeep gebruiken om vlekken te verwijderen. Laat je jurkje niet langer dan 5 minuten weken en wrijf het wasmiddel er niet in, maar kneedt het wasmiddel in het jurkje om pluizen te voorkomen. Draai je jurkje in een handdoek en rol het zacht heen en weer. Uitwringen is een no-go, want dan verdwijnt het model uit je jurkje. Je jurkje kun je het beste liggend laten drogen op een handdoek en uit de zon!

Wil je je wollen jurkje toch in de wasmachine wassen? Gebruik dan een speciaal wolprogramma en het hiervoor genoemde wolwasmiddel. Omdat wol zoveel vocht opneemt, kun je het jurkje hierna het beste op een zo hoog mogelijke stand centrifugeren, zodat je jurkje zo droog mogelijk wordt.

Wist je trouwens dat de krimpgrens van een wasprogramma op 32°C ligt? Als je wilt voorkomen dat je jurkje krimpt, was het dan nooit warmer dan 30°C en stop het niet in de droger!

Zijde

Ook je zijden jurkje kun je het beste met de hand wassen. Je kunt hierbij lauwwarm water en een zijdewasmiddel of baby-shampoo gebruiken. De eerste keer kan het jurkje wat kleurstoffen afgeven, dus je kunt het beter niet tegelijk met andere kledingstukken wassen. Ook een zijden jurkje mag je niet te lang in het water laten liggen. Na afloop kun je het kledingstuk afspoelen met koud water. Na het wassen schudt je het overtollige water van het jurkje af (niet wringen!) of rol je het in een handdoek en hang je het jurkje uit om te drogen. Het wordt ook bij zijden kledingstukken afgeraden om het in de zon te hangen of in een wasdroger te doen. Als je jurkje nog licht vochtig is, kun je het al strijken (liefst aan de binnenkant) op een lauwwarme temperatuur. Niet besprenkelen met water, want daar krijg je vlekken van!

Wil je je zijden jurkje toch in de wasmachine wassen? Gebruik dan een programma met een laag toerental en een maximumtemperatuur van 30°C. Een zijden kledingstuk kun je beter niet centrifugeren.

Je kunt je jurkje ook laten stomen in de stomerij, mits dit natuurlijk vermeld is op het waslabel. Pas altijd op met alcohol, deodorant en haarspray. Deze producten kunnen je jurkje onherstelbaar beschadigen!

Viscose

Viscose is minder sterk dan echte natuurlijke stoffen (bijvoorbeeld katoen) en het krimpt en kreukt vrij snel. Hierdoor kun je je kledingstukken van viscose het beste wassen op maximaal 40 graden en liggend aan de lucht laten drogen (uit de zon!). Hierna kun je het binnenstebuiten en op lauwe temperatuur strijken. Wil je toch de buitenkant strijken, vanwege een voering die in de weg zit? Leg dan een theedoek tussen het strijkijzer en het kledingstuk.

De heldere kleuren die vaak gebruikt worden bij kledingstukken van viscose kunnen afgeven, dus het is aan te raden om je kledingstuk apart te wassen en natuurlijk zonder bleekmiddel.

Grappige teksten op waslabels

Misschien is dit wel het laatste waar je aan denkt, als je de was gaat sorteren, maar als je toch checkt op welke temperatuur dat jurkje gewassen moet worden, kijk dan meteen even of er nog iets anders te vinden is op het waslabel. Van bedankjes voor jouw aankoop van het product tot slogans en gevatte opmerkingen, er wordt tegenwoordig van alles op gezet.

Op de jurkjes van Smashed Lemon vindt je bijvoorbeeld een “thank you”.

De jurkjes van Freebird hebben standaard de slogan op het waslabel staan, afgeleid van het spreekwoord “less is more”.

Heb je een duurzaam jurkje van Miss Green in je bezit? Gegarandeerd dat je deze dan terug vindt 😉

 

Een greep uit andere grappige labels:

 

 

 

 

 

 

 

 

Wil je er nog meer lezen? Klik dan hier.

 

 

 

Tot slot: Nog drie handige tips

Tip 1: gebruik een waszakje om je delicate wasgoed te beschermen tegen pluisjes, scheuren en haaltjes. Wollen jurkjes hebben de neiging om bij wrijving al snel te gaan pillen. Door ze in een waszakje te stoppen, kun je dit voorkomen. Bij de Action kosten 2 waszakjes (30×40 cm) slechts €0,69! Wil je een groter exemplaar? Bij bol.com vind je ze in alle soorten en maten. Heb je toch pillen of pluisjes op je kledingstuk ontdekt? Behandel deze dan met een pluizentondeuse, maar wees wel voorzichtig: scheer geen gaatje in je mooie jurkje!

Tip 2: gebruik een “colour catcher” om te voorkomen dat je jurkje verkleurt. Deze kleurenvangers vangen alle kleuren op die vrijkomen bij het wassen en voorkomen dat deze zich hechten aan ander kledingstukken. Zo’n doekje leg je onder in de wasmachine en je deponeert je wasgoed er bovenop. Daarna kun je dezelfde hoeveelheid wasmiddel toevoegen als je gewend bent en het wasprogramma starten. Na afloop moet je het doekje direct verwijderen en weggooien en het wasgoed laten drogen. Zo’n kleurenvanger is dus maar eenmaal te gebruiken. Bij de Albert Heijn kosten 14 kleurenvangers €2,35Let op! Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je je was niet meer sorteert bij het gebruik van deze doekjes. Witte en bonte was samen wassen blijft een verzoeking.

Tip 3: gebruik een “keep it white” doekje om je witte jurkjes weer wit te krijgen. Na een poosje is je jurkje niet meer zo wit als ‘ie geweest is. Deze doekjes halen de stof- en vuildeeltjes uit het water. Je moet ze wel bij iedere was gebruiken om je textiel stralend wit te houden. Ook deze leg je onderin de wasmachine en gebruik je met dezelfde hoeveelheid wasmiddel en hetzelfde wasprogramma als je gewend bent. Na het wassen moet je ook dit doekje weggooien en de kledingstukken direct laten drogen. Bij de Action kosten 7 van deze doekjes €1,35.

Ben jij al een hilarische tekst op één van je waslabels tegengekomen? Laat ons meelachen en post dit in de comments hieronder. Heb jij nog een tip om je jurkjes te wassen of wil je graag iets weten over het wassen van andere stoffen? Laat ons dat dan ook weten, we delen het graag!

Plaats een reactie