4.9 van 5 sterren (gebaseerd op 141 reviews.)
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
product

MyDressCode is 2 jaar!

In Januari was het alweer 2 jaar geleden dat MyDressCode een feit werd. Onze bedrijfsnaam stond zwart-op-wit in het handelsregister van de Kamer van Koophandel op 22 januari 2016. Maar hoe kwamen we zover?

Vanaf de middelbare school droomden we van een eigen kledingwinkel. Met name jurkjes droegen we erg vaak. Dit was dan ook een populair kledingstuk onder “refojongeren”. Enerzijds voldoet het aan het kledingvoorschrift ‘rok voor een vrouw’, anderzijds zit je met een jurk altijd goed en heb je meteen een complete outfit. Toch vonden we het lastig om echt leuke jurkjes te vinden die vooral aan lengte en decolleté-wensen voldeden. Als pubers hadden we hele conversaties per e-mail over onze toekomstdromen. We wilden een winkel starten met alleen jurkjes, maar dan wel in alle soorten en maten. Iedere vrouw heeft tenslotte een ander postuur, lengte, huidskleur, etc. Uiteindelijk is die winkel er wel gekomen, maar dan een online versie ervan.

Cursus

Eind 2015, toen we allebei wat uitdaging misten in onze toenmalige werkzaamheden, besloten we om toch de knoop door te hakken. We volgden een zelfstandige studie “Basiskennis Ondernemerschap” bij het NTI en namen na een aantal weken ons diploma in ontvangst. Natuurlijk kun je het ondernemer-zijn niet leren, dit moet in je bloed zitten. Je kunt het echter wel een handje helpen door je basiskennis te verdiepen.

Financiering

Na deze cursus moesten we een beslissing nemen over de financiering van ons bedrijf. De totale inkoop, website, boekhoudpakket, laptops met hardware en software, verpakkingen, etc. moesten namelijk voorgefinancierd worden. We schreven een ondernemersplan en beseften dat het met ons studenten- en gezinsleven niet zou lukken om zo’n startkapitaal bij elkaar te sprokkelen. Over één ding waren we het eens: we wilden het zelf doen! Uiteindelijk stuitten we op het begrip crowdfunding. Met behulp van het platform van doorgaan.nl startten we een campagne en haalden we binnen 3 maanden ons benodigde startkapitaal op. Wat waren we blij! Wil je het filmpje bekijken wat we voor deze campagne hebben gemaakt? Klik dan hier.

Ontmoetingen

Tijdens deze campagne hebben we verschillende interessante personen ontmoet. Ik herinner me nog een (lange) avond rond de keukentafel. We hadden een gesprek met een stel wat een webshop runde in een andere branche. Natuurlijk krijg je dan tips en tricks waar je wat mee kunt of waar je totaal niets aan hebt. Zo bleken bijvoorbeeld de tips “zoek een bedrijf wat je pakketten verzend” en “reken op de verkoop van minimaal 1 jurkje per dag” totaal nutteloos voor ons. Een samenwerking met een bedrijf wat onze pakketten verzend bleek niet haalbaar, vanwege het feit dat zij pas langs komen als je 5 pakketjes klaar hebt liggen. Als dit al het geval is, moet je de zendingen voor 14:00 uur hebben gemeld, worden ze de volgende dag opgehaald en pas de dag erna geleverd. Lukt het op tijd melden niet, is de levertijd meteen al 3 werkdagen! Nog steeds heeft een snelle verzending prioriteit bij mij, gewoon omdat de klant hier blij van wordt. Verder moet je als startende webshop met een enorme concurrentie gewoon niet uitgaan van de verkoop van 1 jurkje per dag, werkt alleen maar demotiverend als dit een keer niet lukt.

Bezoek beurzen

In de tussentijd wilden we wat modebeurzen bezoeken, ter inspiratie en voorbereiding op wat komen ging. Tot onze schrik kwamen we erachter dat de drukbezochte Modefabriek alleen toegankelijk was met een KvK-nummer. Daarom schreven we ons op vrijdag 22 januari in bij de KvK en op maandag 25 januari liepen we rond in de Modefabriek. Hier vonden we diverse interessante leveranciers, waarmee we uiteindelijk showroom-afspraken planden. Onze eerste wintercollectie bestond uit de merken Cristina Gavioli, DryLake, Lana, Minu, Morgan de Toi, Smash! en Smashed Lemon.

Bedrijfsnaam

Één van de belangrijkste dingen die je nodig hebt voor de inschrijving bij de KvK is natuurlijk je bedrijfsnaam. Avonden lang hebben we hierover nagedacht. Uiteindelijk kwamen we met MyDressCode. Hoewel je het misschien niet zou verwachten, schuilt hier wel degelijk diepgang in. Een “dresscode” is Engels voor een kledingvoorschrift of een kledingeis die gesteld wordt bij bepaalde gelegenheden. Vanuit onze reformatorische achtergrond leek het ons erg mooi om dit in de bedrijfsnaam te verwerken, mede omdat hierdoor eigenlijk de basis van ons bedrijf is gelegd. Verder komt natuurlijk het woordje “dress” in MyDressCode voor. Deze handels- en domeinnamen waren allebei nog beschikbaar, dus dat werd ‘m!

Fotoshoots

Helaas bleken niet alle leveranciers in staat mooie productfoto’s van hun jurken aan te leveren. Uiteindelijk besloten wij om dan een fotoshoot te plannen. Na lang vergelijken en een beetje onderhandelen (ja, dat moesten we nog leren!) is de uitmuntende samenwerking met Cheeseworks en Make-up Matters tot stand gekomen. Omdat we geen budget meer hadden om modellen te betalen, besloten we om zelf model te staan en zoveel mogelijk vriendinnen en (schoon)zusjes op te trommelen. Nog steeds vinden zij het erg leuk om zo’n fotoshoot te doen, maar ik heb ook besloten om onze volgers op sociale media een kans te geven om zo’n superleuke en gezellige dag mee te maken. Inmiddels loopt hiervoor al de 3e winactie en kun je nog meedoen tot en met aanstaande zaterdag 3 maart D.V. Klik hier om mee te doen via Facebook of Instagram.

 

Ik heb deze blog geschreven in de ‘wij’-vorm, omdat Aline en ik het bedrijf samen hebben gestart. In januari 2017 heeft Aline het besluit genomen, vanwege privé-omstandigheden, om ermee te stoppen. Wil je hier meer over lezen? Klik dan hier. Rond dezelfde periode bleek dat ik zwanger was van ons lieve zoontje Jesse, geboren op 19 september 2017. Ondanks het feit dat ik wat minder tijd kon en kan besteden aan MyDressCode, weten klanten me inmiddels te vinden. Het voelt fijn te weten dat je alle tijd en energie niet voor niets in zo’n ontzettend leuk project hebt gestoken, wat inmiddels ook een beetje mijn kindje is geworden 😉

 

Terwijl ik dit typ, ontvang ik 2 online bestellingen: één uit het meest westelijke gedeelte van Zuid-Holland en één uit oost-Drenthe. Toen wij uiteindelijk de stap durfden te nemen om ons bedrijf te starten, hadden we dit nooit durven dromen. Mmm…okay te cliché. Toegegeven, we droomden hier wel van! Maar niet alle dromen komen uit en dat realiseerden wij ons ook. Vandaar dat ik nog steeds bij elke bestelling een – in mezelf gekeerd – juichmomentje heb!

Plaats een reactie