4.9 van 5 sterren (gebaseerd op 141 reviews.)
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
product

Welk figuurtype ben jij?

Ben jij een zandloper, een diamant, een zuil, een appel of toch een peer? We geven je tips om de jurk te kiezen die het best bij je figuurtype past.

Bij het kiezen van een jurk die jou goed staat is het belangrijk om naar het totaalplaatje te kijken. Een jurk moet passen bij je figuur. Het juiste exemplaar accentueert je pluspunten en verdoezelt dat ene lichaamsdeel waar je misschien wat minder blij mee bent. Hieronder leggen we uit welke figuurtypes er bestaan en welk type jurk je daar het beste bij kunt dragen. Dit zijn de vijf meest algemene figuurtypes, die wij ook op onze website bij de productbeschrijvingen gebruiken.

De peer

Als je een peer bent, zit er meer gewicht aan de onderkant van je lichaam dan aan de bovenkant. Meestal zijn je schouders smaller dan je heupen. Je hebt een relatief recht bovenlichaam en het breedste punt van je lijf zijn je heupen of dijen.

Tips voor het kiezen van de juiste jurk:

 • Leg de focus op je bovenlichaam. Door daar meer volume te creëren, breng je je lichaam wat meer in evenwicht. Kies bijvoorbeeld voor jurken met een print of ruches op het bovenlichaam of leg de nadruk op je schouders door pof-mouwtjes te dragen.
 • Jurken met een A-lijn (een strak lijfje en een wijd uitlopende rok) of een hoge taille zijn perfect voor de peer. Zo’n model legt de nadruk op je taille en verdoezelt je wat bredere heupen.

Jurken voor jou:

peer-collage

Bordeauxrode jurk met plooienRode jurk met A-lijn

De zuil

Heb je een recht figuur zonder al te veel rondingen? Dan ben je een zuil. Bij de zuil zijn de boven- en onderkant van het lichaam even breed.

Tips voor het kiezen van de juiste jurk:

 • Jurkjes met een recht model kan je als zuil goed hebben.
 • Wil je wat meer taille creëren? Dat kan je doen door een jurk te dragen met een ceintuur die je zelf kunt verstellen. Nog beter: een model dat wijd uitloopt aan de onderkant, dat geeft de illusie dat je extra rondingen hebt.
 • Prints werken goed bij je figuurtype, maar mijd verticale strepen. Deze benadrukken je rechte figuur alleen maar.

Jurken voor jou:

zuil-collage

Jurk met luipaardprintBlauwe jurk met glas-in-lood patroon

De appel

Bij de appel zit het zwaartepunt in het midden van je lichaam. Je schouders, taille en heupen zijn even breed, maar je hebt wel slanke armen en benen. Je schouderlijn kan iets smaller zijn dan je heupen.

Tips voor het kiezen van de juiste jurk:

 • Leg de nadruk op je benen. Wat kortere jurkjes of jurken met een split staan je heel goed.
 • Kies voor een wat wijder model dat je taille verdoezelt. Vermijd dunne riempjes rond je taille, dat legt alleen maar de nadruk op een gebied dat je juist wilt camoufleren.

Jurken voor jou:

appel-collage

Okergele jurk met zakkenZwarte jurk met zigzagpatroon

De diamant

Dit figuur wordt ook wel het aardbei-figuur of de omgekeerde driehoek genoemd. Als diamant heb je het tegenovergestelde figuur van een peer: je schouders zijn breder dan je taille en heupen. Je hebt verder een rechte lichaamslijn.

Tips voor het kiezen van de juiste jurk:

 • Ook als diamant is het slim om de nadruk te leggen op je benen. Wat kortere jurkjes of jurken met een split staan je heel goed.
 • Vermijd ruches en drukke details aan de bovenkant, deze zorgen ervoor dat je bovenlichaam nog breder lijkt. Probeer voor de bovenkant zoveel mogelijk voor rustige kleuren te kiezen.

Jurken voor jou:

diamant-collage

Witte jurk met zwarte lak-detailsGrijze jurk met reliëfpatroon

De zandloper

Als je een zandloper bent, heb je een slanke en duidelijke taille. Je schouders zijn in evenwicht met je heupen en je hebt een rechte lichaamslijn tot aan je taille en een ronde lichaamslijn vanaf de heupen.

Tips voor het kiezen van de juiste jurk:

 • Accentueer je natuurlijke lichaamsvorm. Dat kan je doen door te kiezen voor een mooi getailleerd, wat strakker jurkje.
 • Vermijd liever wijdvallende jurkjes, die doen niet heel veel goeds voor je figuur.

Jurken voor jou:

zandloper-collage

Zwarte jurk met geruite rokZwarte jurk met driehoekpatroon

0 gedachten over “Welk figuurtype ben jij?”

 1. Het is interessant om te weten welke figuren er zijn. Wel merkwaardig dat een beperkt aantal modellen alle verschillende typen moeten verbeelden. Dat doet afbreuk aan de informatie.

  Beantwoorden
  • Hoi Gerda,

   Bedankt voor je reactie! Ik ben het met je eens dat we tot nu toe helaas nog niet alle verschillende modellen op onze site hebben staan. Dat heeft twee redenen. De voornaamste is: MyDressCode heeft tot nu toe slechts 2 fotoshoots kunnen/hoeven uitvoeren met een beperkt aantal modellen, omdat het pas een jaar bestaat en er pas twee collecties online staan (herfst/winter 2016 + lente/zomer 2017). De andere reden is dat er zich helaas nog geen modellen hebben aangemeld met een appel-figuur. Heb jij dit wel en zou je graag deel willen nemen aan de volgende fotoshoot? Stuur dan snel een mailtje naar info@mydresscode.nl of houd onze Facebook en Instagram pagina in de gaten voor een win-actie!

   Groetjes,
   Pieternel

   Beantwoorden
 2. Nuttige tips! Ik heb een “zandloper” en gelukkig past bijna alles bij mij. Ik ga volledig akkoord met de verklaring dat als ik zo’n figuur heb moet ik die natuurlijk accentueren. Ik ben op zoek naar een mooi jurkje als een basis en ik wil iets met een gordel om mijn middel te vertonen. Hopelijk zal ik iets leuks kunnen vinden!

  Beantwoorden
  • Hi Guanita,

   Graag gedaan! Succes met deze tips, hopelijk vind je ze nuttig en kun je er wat mee met je huidige garderobe.
   En anders..voel je natuurlijk vrij om deze uit te breiden met één van onze exemplaren 😉

   Groetjes,
   Pieternel

   Beantwoorden

Plaats een reactie